dimecres, 22 d’agost del 2018

Cançó de la plana - Kent Haruf


Títol: Cançó de la plana
Autor: Kent Haruf
Llengua original: anglès
TraductoraMarta Pera
Editorial: El Periscopi
Any: 2017, en català

"Sóc una noia gran i grossa, va dir. No sóc com les que acostumes a tractar. Estava dreta amb una mà sobre la panxa. Ostres, Maggie, estàs preciosa, li va dir en Guthrie. Ho sabies? Em deixes sense alè."

Cançó de la plana de Kent Haruf és una delícia.

Va ser una de les novel·les que vam comprar per Sant Jordi d'aquest any i ja suposàvem que en gaudiria la lectura, ja que m'agraden els llibres on es barregen les històries dels diferents personatges que hi apareixent. Tanmateix, no esperava trobar-me davant d'aquesta obra d'art.

Cançó de la plana és la primera part de la Trilogia de Holt de Kent Haruf, i narra la vida dels habitants de Holt, un poble rural ambientat al Colorado. Tots els personatges viuen situacions dures i complicades, i han de trobar la manera de seguir endavant i de resituar-se. Ens trobem des d'un professor que s'ha de fer càrrec dels seus dos fills petits i que ha d'afrontar que la dona marxi d'un dia per l'altre, una adolescent que es queda embarassada i a qui la seva mare fa fora de casa, fins a una parella de germans vells que accedeixen a acollir un nou membre a la seva família. Tots ells molt ben construïts i molt complexos.

La prosa de Kent Haruf és senzilla, dolça i directa. Els diàlegs són fluids i molt naturals, i les descripcions són extremadament gràfiques i et transporten. 

He llegit un article de la revista Núvol de Marta Vilà que parlava d'aquesta novel·la i crec que aquests últims paràgrafs descriuen molt bé el global de l'obra: Cançó de la plana és també una oda a la quotidianitat, a la senzillesa de les petites coses. I és que és a través de les tasques més simples, com pot ser repartir un diari, anar a comprar, o comprovar si una vaca està prenyada, que el lector es forma una idea verídica i completa dels personatges. Haruf ens mostra un món imperfecte, un món real; ple de soledat, aïllament i ràbia, però també, i sobretot, de bondat, de cooperació i d’amor. Un món on els adorns no hi tenen cabuda i on el mot ‘família’ adquireix una nova definició enmig d’una pugna entre la modernitat i els valors tradicionals. En definitiva, una història tendra, emotiva i intensa que fuig del sentimentalisme.

Cançó de la plana és, en definitiva, una història d'amor, comprensió i quotidianitat.

La segona part de la trilogia de Holt, Capvespre, acaba de sortir i la tercera part, Benedicció, es publicarà el 2019. Ja tinc ganes de llegir-los!

Coneixem una mica més l'autor?
Kent Haruf (1943 - 2014) va ser un novel·lista nord-americà que va néixer al Colorado, on situa totes les seves ficcions literàries. Es va llicenciar en Arts i Literatura i va rebre diversos premis literaris. Haruf va morir el 2014 just després d'acabar la seva última novel·la, Nosaltres en la nit.

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!