diumenge, 25 de desembre del 2022

Poemes d'amor - Joan Margarit


Títol: 
Poemes d'amor
Autor: Joan Margarit
Llengua original: català
EditorialProa
Any: 2013

Poemes d'amor és una selecció a càrrec de D. Sam Abrams d’alguns poemes d’amor de Joan Margarit que conté, a més, un poema inèdit escrit especialment per a aquest recull.

No és cap secret que l’amor és un dels temes universals que més s’ha explotat en l’art i en la literatura. L’amor té moltes formes, molts colors i moltes edats. A Poemes d’amor tenim l’oportunitat de recórrer diferents moments vitals d’aquest amor: des del passional de joventut fins al més calmat i reflexiu de la vellesa, passant per la serenor de l’edat adulta. D. Sam Abrams escriu al pròleg que “El breu i bell llibre que teniu a les mans és una aposta i una invitació. És una aposta per destacar els millors poemes d’amor del poeta actual que més insistentment ha treballat el tema de la poesia amorosa al llarg de la seva carrera.

Sempre ho dic, no sóc experta en poesia i no entraré a parlar de mètrica i aspectes formals de l’obra de Margarit, sinó del que m’ha fet sentir. La llengua de Margarit és accessible i els poemes es presenten aparentment senzills; si bé és cert que en alguns no he acabat de copsar el missatge, d’altres m’han agradat molt.

M’ha agradat aproximar-me a Margarit amb una antologia que destaca els que, segons D. Sam Abrams, són els seus millors poemes d’amor. M’ha permès conèixer textos de diversos llibres i tenir una idea general de la poesia de Margarit al llarg dels anys (Poemes d’amor conté poemes de 1985 a 2012).

Mentre el llegia vaig descobrir que a la pàgina web de Joan Margarit hi ha alguns d’aquests poemes recitats i escoltar-los mentre els llegia m’ha fet connectar més amb la poesia i m’han agradat més. La sonoritat que potser llegint per dins no captava, el ritme dels versos... potser és que aquests poemes d’amor són ideals per llegir en veu alta.

Aquests són alguns dels poemes que destaco d'aquest recull:

Poemes d'amor - Joan Margarit by Txell Català Dordal

 

Amb aquesta lectura supero una premissa més del repte de lectura d’#ElReducteCatalà: la de llegir poesia.


Coneixem una mica més l'autor?
Joan Margarit (1938 - 2021) va ser un arquitecte i poeta en català i castellà. Va començar escrivint poesia en castellà, i l'any 1981 va començar a publicar en català. El 2015 va rebre el Premi Jaume Fuster, en reconeixement a la seva trajectòria i a la divulgació que ha rebut la seva obra. 


Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!