dilluns, 1 d’agost del 2016

Plans de futur - Màrius Serra


Títol: Plans de futur
Autor: Màrius Serra
Editorial: Proa
Any: 2013


Entre aquest llibre i el darrer que he llegit La luz que no puedes ver, he preferit fer un petit parèntesi per poder gaudir dels dos en la seva justa mesura. Aquest llibre que tinc entre mans va guanyar el Premi Sant Jordi de novel·la 2012 i el seu autor és en Màrius Serra, prou conegut en els mitjans literaris.

Plans de futur és una novel·la sobre l’esperança i l’esperit de superació. És una recreació lliure del peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l’actitud positiva i el sentit de l’humor del matemàtic tetraplègic i les dues cosines. L’acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d’estiueig empordanesa a Vilajoan, però també hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.

L’estil de l’autor és distès i enginyós al llarg de la novel·la, malgrat els condicionants que requereix fer-se càrrec d’una persona amb una severa atrofia del sistema nerviós. La seva mare i les dues cosines van tenir cura d’ell fins al darrer moment de la seva vida, sense mostrar ni amargura ni defalliments. Com ell, que va saber superar aquestes dificultats i convertir-se en un dels més grans matemàtics de mitjans del segle XX. El mateix protagonista assoleix la seva deficiència física amb un to d’humor genial. Em quedo amb una frase que diu quan li donen el Premi Prat de la Riba .

"Ja em disculparan que no m’aixequi però és que a casa sempre hem estat contrari a l’Alzamiento."

Aquesta biografia novel·lada va molt més enllà del que sembla. Ens descriu la lluita de molts catalans per continuar parlant, llegint i escrivint en català, malgrat la ferotge vigilància franquista, dels que fugen o s’amaguen per no donar la cara, de les dificultats que té el protagonista per ser esguerrat, autodidacta i català en aquella època.


"Pare patri i patriarcal que feia anys que t’amagaves com un cuc mentre el teu país s’esllanguia davant dels que, poc o molt donaven la cara, has de saber una cosa: ni m’espantes ni em commous. Ara veig que vas morir tal com havies viscut: d’amagat. Una paraula que bastarà per salvar-me. Un mot et defineix. Pare, has estat un covard. Covard!!"


Fins que no he llegit aquest llibre, desconeixia completament qui era en Ferran Sunyer. Quantes i quantes persones més, il·lustres personatges del nostre país, han passat desapercebuts per la nostra societat!


Coneixem una mica més l'autor? Neix a Barcelona l’any 1963. És conegut per múltiples facetes, totes elles relacionades amb el llenguatge verbal. Ha publicat més de vuit mil mots encreuats, tres milers llargs d’articles, catorze llibres de narrativa i set de ludolingüística. La seva obra, guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Lletra d’Or o Ramon Llull, comprèn novel·les com L’home del sac, Mon oncle, Farsa o De com s’escriu una novel·la/Monocle (la novel·la inacabada), relats com La vida normal, assajos com Verbàlia i llibres tan personals com Quiet. Les seves obres han estat traduïdes a sis llengües.


MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!