dissabte, 25 de març del 2017

Tu no ets una mare com les altres - Angelika Schrobsdorff


Títol:  Tu no ets una mare com les altres
Autor: Angelika Schrobsdorff 
Llengua original: alemany
Traducció: Albert Vitó i Godina
Editorial: La Campana
Any: 2016



Per Nadal una de les meves filles em va regalar aquest llibre tot dient-me que estava segura que m’agradaria perquè una part del contingut de la novel·la es refereix a una situació molt crítica que correspon a la Segona Guerra Mundial, període en què tot i sent jo molt petita, vaig viure algunes coses m’han quedat gravades. La veritat és que m’ha agradat moltíssim i animo a la gent a que el llegeixi per la manera com l’autora desgrana els seus records d’una manera plana però també molt crítica, envers la seva mare però també envers ella mateixa. 


"La meva mare era tan complicada com un trencaclosques de mil peces, i jo vaig haver de reunir tots els fragments i fer-los encaixar"

Angelika Schrobsdorff reconstrueix la vida real i inconformista de la seva mare, l’Else, una dona nascuda en una família de la burgesia jueva alemanya de Berlín que viurà de ple els «bojos anys vint» i que tindrà tres fills de tres pares diferents, fidel a les dues promeses que es va fer de jove: viure la vida amb la màxima intensitat i tenir un fill amb cada home que estimés.
Amb passió però sense compassió, amb empatia i admiració, però alhora amb una mirada crítica, Angelika Schrobsdorff ho explica amb dues veus diferents: la de la dona adulta, que coneix a fons l’ànima humana i, per tant, no jutja, i la de la nena i adolescent que reviuen els records d’aquella mare tan poderosa.

Tu no ets una mare com les altres és una potent història real d’una mare fascinant i forta però al mateix temps plena de debilitats i contradiccions.

M’ha agradat la forma d’explicar la vida d’aquesta dona, l’Else, sobretot a través de la correspondència abundant i rica en matisos, que va mantenir amb els seus fills, pels quals va tenir un autèntic amor de mare, i que expressen tant bé els seus sentiments, les seves inquietuds, els seus desenganys, el seu desarrelament, ja que no sap si realment és alemanya o jueva o búlgara, i el canvi que es produeix en ella, quan passa de tenir-ho tot a mancar-li el més imprescindible per sobreviure ella i els fills.

Aquella dona que, arran d’un infidelitat del seu marit, fa un canvi radical en el seu comportament i comença una vida frívola, emmarcada dins dels «bojos anys vint», sense preocupar-se de res que no sigui els seus desitjos, els seus capricis, l’amor lliure, etc., envoltada de gent com ella que van ignorar l’assetjament del nazisme i no van voler veure l’Holocaust que s’acostava perquè van preferir viure en la seva bombolla, malgrat els decrets que van sorgir aquells anys promoguts per el Führer i que encerclaven cada vegada més els jueus alemanys. Aquella dona exquisida, socialment brillant, culta, despreocupada, va haver de burlar el règim nazi i amagar-se a Bulgària, on juntament amb els seus fills, va conèixer la misèria, la gana, la por, intentant sobreviure cada dia en un país estranger.

Sempre a través de les cartes als fills, explica magistralment el que passa a Munic i Berlín quan torna a una Alemanya vençuda, desbastada pels bombardejos, la carència de combustible, les restriccions d’electricitat., de gas, la carestia de la vida, la falta d’aliments, etc. I ens presenta una potència destrossada, totalment desconeguda per la majoria dels europeus, que també havien de refer els seus països. Quantes desgràcies va fer en Hitler i els seus col·laboradors més íntims!!
L’autora troba un poema que el seu germà va escriure a la seva mare, a la qual adorava. A continuació us en deixo el primer paràgraf:

 Tu no ets una mare com les altres
no tens les mans envellides
ni els cabells de color blanc,
i tampoc no m’embolcalles
amb miraments desmesurats
                                         Peter Schwiefort


Coneixem una mica més l'autora? 
Angelika Schrobsdorff va néixer el 24 de desembre del 1927 a Friburg de Brisgòvia. El 1939 va marxar de Berlín i va emigrar a Sofia amb la seva mare i la seva germana. La seva àvia va morir al camp de concentració de Theresienstadt. El 1947 va tornar de Bulgària a Alemanya. Posteriorment, va viure a Paris i Munic, i el 1983 va decidir emigrar a Israel. El 2006 va tornar a Berlin, on va morir el juliol de 2016.
El gran èxit d’Angelika Schrobsdorff és el super vendes Tu no ets una mare com les altres, que ha arribat a les pantalles amb Kadja Riemann en el paper protagonista. Entre els seus títols destaquen les novel·les Die Herren, que va produir un gran escàndol, Jericho; Eine Liebesgeschichte; Jerusalem war immer eine schwere Adresse i Grandhotel Bulgaria. Heimkehr in die Vergangenheit. La seva obra s’ha traduït a diversos idiomes.
El 2007 va rebre la distinció de Dona de l’Any de l’Associació de Ciutadanes Alemanyes: “Honorem la senyora Angelika Schrobsdorff per la seva obra literària, que plasma amb franquesa l’esperit de diverses èpoques que formen part de la nostra història recent, i sobretot pel seu llibre Tu no ets una mare com les altres, un testimoni documental de la història contemporània i una descripció profundament commovedora de la història de la seva família i de la seva vida personal.”
Ha venut 500,000 exemplars a Alemany d’aquesta obra. I va guanyar el Premi dels Llibreters de Madrid al millor llibre de l’any. 

MAC

1 comentari:

  1. Un llibre brutal. No puc cometar res que no hagi comentat la Txell. Unaltre llibre època holocaust des de un prisma totalment diferent.

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar!