divendres, 2 de febrer del 2018

El misteri de la senyoreta Hargreaves - Frank Baker


Títol: 
 El misteri de la senyoreta Hargreaves
Autor: Frank Baker
Llengua original: anglès
Traducció: Dolors Udina
Editorial: El cercle de Viena
Any publicació: 2017


"Pot ser que vegi un futur davant nostre? Lluny !! Lluny d’aquí, en un altre lloc! Que cansada estic d’aquesta societat catedralícia! De vegades enyoro el camp obert, una caravana, un ruc, la benedicció dels amics. El món és tan avorrit! No podríem nosaltres quatre llustrar l’armadura rovellada de la vida i tornar a fer-la resplendir? Nosaltres quatre, en algun horitzó llunyà on les gavines volen cap al sol? Amics meus, amics meus! Tenim la vida, si així ho triem, al palmell de les mans."


Vaig escollir aquest llibre perquè, d’entrada, m’agraden les històries de misteri però aquest llibre, malgrat el seu títol, no té res a veure amb els llibres de misteris tenebrosos o inquietants, ans al contrari. És una faula hilarant sobre els perills de la imaginació, en la tradició de la millor novel·la anglesa d’humor. 

El jove Norman Huntley, fill del llibreter de Cornford, i el seu amic Henry, mecànic de cotxes, han passat uns dies de vacances fabulosos a Irlanda. De tornada cap a Anglaterra, decideixen aturar-se a visitar una església que està zelosament custodiada pel sagristà de la parròquia. Per guanyar-se la seva simpatia, els nois li diuen que coneixen una gran amiga de l’antic rector i s’inventen un personatge d’allò més estrafolari: l’octogenària senyoreta Hargreaves, arpista i poeta, neboda del duc de Grosvenor, i també una viatgera intrèpida que va a tot arreu amb un gos i una cacatua... i la seva pròpia banyera portàtil. I resulta que funciona, perquè el sagristà els obre l’església, encantat de tenir coneixences comunes.
De fet , funciona tan bé que al cap d’uns dies en Norman rep una carta de la senyoreta Hargreaves en què diu que està feliç de fer-li saber que passarà uns dies a Cornford i que confia que la vindrà a recollir a l’estació de tren.

Aquesta novel·la és enginyosa, divertida i meravellosa. L’autor utilitza en tot moment una imaginació desbordant que fa atractiva i amena la seva lectura. Té la facultat de fer-te estimar la senyoreta Hargreaves , un personatge de ficció que cobra vida i la qual desitjaries que no se n’anés mai. Al llarg de la trama de la novel·la queda patent la formació musical de l’escriptor, en particular pel que fa la música d’orgue. 


Coneixem una mica més l'autor?
Frank Baker (Hornsey 1908- Porthleven 1982) és un autor britànic de novel·la i contes, principalment sobre temes fantàstics o sobrenaturals, fill d’un agent d’assegurances marines, que havia estat cantant del cor del Magdalen College i nét de l’organista de l’Alexandra Palace. Va estudiar a l’escola de la catedral de Winchester i va treballar durant un temps al negoci del seu pare. Músic i organista, va escriure quinze novel·les, la més coneguda de les quals és El misteri de la senyoreta Hargreaves, (1940), la seva obra més reeixida, de la qual es va fer una versió teatral (1950), com també adaptacions per a ràdio i per a televisió. També va ser actor, guionista de la BBC i col·laborador de The Guardian , i va escriure altres novel·les remarcables, com The Twisted Tree ( 1935) i The Birds (1936). Casat i pare de tres fills.


MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!