diumenge, 17 de gener del 2016

Pont de cendra - Raül Romeva


Títol:  Pont de cendra
Autor: Raül Romeva
Editorial: Amsterdam - Ara Llibres
Any: 2015


"Això és la guerra també. Un comiat permanent. De vegades, quan hi ha sort, el comiat és presencial i permet un últim petó, un darrer cop a l’espatlla, una abraçada que deixi, al menys, l’aroma de la proximitat, del contacte. Altres vegades, tanmateix,  no hi ha temps per a cerimònies, vetlles ni comiats." 


Aquesta és una història sobre la força de l’amor i l’absurd de la guerra, basada en la història real dels anomenats “amants de Sarajevo” i en les vivències del mateix autor, testimoni de la crueltat del setge durant els darrers anys de la guerra de Bòsnia.

La Dragana, una nena de deu anys, viu a Bòsnia en ple conflicte bèl·lic. A través del seu dietari coneixem la tràgica història del seu germà i la seva enamorada, una parella que lluita contra els horrors de la guerra i la intolerància de la religió per donar vida al seu amor.
Aquesta història traspassarà el temps i l’espai i confluirà de manera insòlita amb la Naiza i el seu viatge al mític volcà de la novel·la Viatge al centre de la Terra, de Jules Verne. El pes de l’episodi bèl·lic, el dol per la mort d’éssers estimats i un conflicte d’identitat enllaçaran la vida dels protagonistes, enfrontats a una realitat sorprenent que desconeixien.

Em va picar la curiositat al veure el nom de l’autor ja que desconeixia la seva faceta com a escriptor de novel·la, tot i que aquesta és la seva tercera obra. La descripció que fa dels horrors de la guerra a Bòsnia, aquell viure permanent sota l’amenaça dels franctiradors, com un poble que vivia tranquil, sense importar-li l’ètnia o la religió dels seus correligionaris es veu de sobte immers en la intolerància portada al màxim nivell. I, sobretot, el sentiment de vergonya que he experimentat al veure com Europa es va quedar impassible davant d’aquest conflicte. 


Coneixem una mica més l'autor?
Va néixer a Madrid el 12 de març de 1971. És doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques. Ha treballat en recerca sobre pau, desarmament i rehabilitació postbèl·lica. Va viure de prop la guerra a Bòsnia, tema al qual ha dedicat diversos treballs, inclosa la tesi doctoral. Fou Diputat en el Parlament Europeu entre 2004 i 2014.

En l’àmbit de l’escriptura, ha treballat l’assaig, la poesia i la novel·la. Pont de cendra és la seva tercera incursió en el món de la ficció, després de Sayonara sushi i Retorn a Shambala. 



MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!