diumenge, 23 d’octubre del 2016

La Bíblia de fang - Julia Navarro


Títol: La Bíblia de fang
Autor: Julia Navarro
Editorial: Plaza & Janés Editors
Any: 2005


"Gian Maria el va mirar sense contestar i es va posar a caminar al seu costat mentre veia el seu pare agenollat davant la «Pietat» de Miquel Àngel, tapant-se la cara entre les mans. Va sentir una onada  de pietat per ell i per si mateix. També aquell dia plovia sobre Roma. "


A Roma, un home es confessa: «Pare, m’acuso perquè mataré un home...» .
Al mateix temps Clara Tannenberg, una jove arqueòloga néta d’un home poderós amb un passat fosc, anuncia en un congrés el descobriment d’unes tauletes que, si són autèntiques, seran la prova científica de l’existència del patriarca Abraham: és l’obra d’un escriba que va recollir el relat del profeta sobre la creació del món, la confusió de les llengües a Babel i el diluvi universal. Una autèntica Bíblia de fang.
Amb un equip d’arqueòlegs, i poc abans de l’inici de l’última guerra del Golf, Clara posa en marxa unes excavacions arriscades que fan que n’hi hagi molts que vulguin acabar amb la seva vida i la del seu avi: des de traficants d’art milionaris fins a quatre amics que no claudicaran fins a culminar una venjança implacable.


L’he acabada ara fa pocs dies i sincerament m’ha agradat molt. Al començament de la novel·la m’ha costat força assimilar tots els personatges que hi surten i que costa de diferenciar. En el curs de la novel·la aprens a conèixer els dos principals grups. D'una banda, un grup de personatges molt respectables de cara en fora, però amb un passat tan fosc com el mateix Alfred Tannenberg, tots ells antics comandants nazis que no han pagat ni pagaran mai les barbàries que van cometre i de l’altra, 4 venerables ancians, víctimes de la crueltat humana dels camps d’extermini que van jurar venjar-se pels sofriments que van passar. No hi falten dos assassins a sou, un capellà, un equip d’arqueòlegs de diverses nacionalitats i un grup de periodistes desplaçats a la zona en conflicte,

La novel·la, que resulta interessant des del seu inici, té un rerefons històric i està ambientada en la darrera guerra de l’Iraq, on no pot faltar-hi l’especulació que s’amaga sota la guerra, ni l’espoliació arqueològica i artística de les obres d’art que pertanyen a la història dels països que pateixen la guerra, a profit de persones poderoses.

L’autora detalla minuciosament algunes de les tortures que es portaven a terme en aquells camps d’extermini que remouen l’estómac i el perquè alguns d’aquells infeliços que van sobreviure senten un odi extrem per aquells éssers sanguinaris.
Una imatge força real del que passa i ha passat sempre.


Coneixem una mica més l'autora? Julia Navarro (Madrid 1953) és periodista i ha treballat al llarg de la seva carrera a la premsa, la ràdio i la televisió. Actualment és analista de l’Agència OTR/Europa Press i col·labora en diferents mitjans de comunicació. És autora dels llibres: 1982-1996, entre Felipe y Aznar; Nosotros, la transición; La izquiera que viene; Señora presidenta o El nuevo socialismo: la visión de José Luis Rodriguez Zapatero.
La seva primera obra de ficció, La germandat del Sant Sudari, va ser un èxit espectacular de vendes, tant a Espanya com a l’estranger, i La Bíblia de fang va confirmar aquest èxit de públic i crítica. Fins avui s’han venut més de dos milions d’exemplars dels dos títols arreu del món i s’han publicat a més de vint-i-cinc països. Les seves novel·les han estat guardonades amb diversos premis.
També ha publicat: Digue’m qui sóc (2010), Dispara, jo ja sóc mort (2013), Història d’un canalla (2016). 
Actualment s’està preparant l’adaptació cinematogràfica de La Germandat del Sant Sudari.


MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!