diumenge, 8 de gener del 2023

Els grans optimistes - Rebecca Makkai


Títol: 
Els grans optimistes
Autora: Rebecca Makkai
Llengua original: anglès
Traductor: Marc Rubió
EditorialEdicions del Periscopi
Any: 2018 original, 2021 traducció al castellà

"El món era un lloc terrible i bonic, i com que ell no hi seria gaire més temps podia fer el que volgués."

He començat el 2023 amb una gran lectura: Els grans optimistes de Rebecca Makkai. Que el seu gruix (poc més de 600 pàgines) no us faci tirar enrere, perquè us perdríeu una gran història que es deixa llegir molt i molt bé. Com pot ser que una novel·la tingui tanta mort i tanta vida alhora?

Aquesta novel·la ens narra dues històries situades en dos fils temporals diferents. D’una banda ens situem a Chicago el 1985, on en Yale Tishman, que treballa en una galeria d’art, intenta aconseguir una col·lecció d’obres inèdites. Alhora, en Yale veu com a poc a poc tots els seus amics i el seu entorn gai van morint de sida, en un moment en què encara hi ha poca prevenció, molts prejudicis i poques ajudes.

La segona trama ens porta a París el 2015, on trobem la Fiona (una amiga d’en Yale), que busca la Claire, la seva filla que va desaparèixer després d’abandonar una secta amb la seva parella. La Fiona arrossega el dolor i el trauma d’haver perdut el germà i molts amics de sida.

"Quan algú se'n va i tu ets el principal guardià del seu record... desfer-se'n és com una mena d'assassinat, no trobeu?"

Em va costar una mica arrencar en la lectura, però crec que el moment que vaig escollir per començar el llibre no li va fer justícia perquè quan m’hi vaig poder posar ja no vaig poder parar. De les dues trames, la del 2015 m’ha atrapat menys que la dels anys 80 i en alguns moments he tingut la sensació que s’allargava una mica massa en algunes escenes. Però vaja, res de l’altre món.

Una de les coses que més m’ha sorprès d’Els grans optimistes és que esperava una novel·la de l’estil d’El somni del poble Ding, en què la sida la gran protagonista i no és exactament això. M’he trobat una novel·la amb dues trames absorbents i treballades (la feinada d’en Yale per aconseguir aquelles obres d’art i la de la Fiona per trobar la seva filla), en què la malaltia va apareixent, però no és l’únic tema.

Makkai retrata molt bé els anys 80 i 90 i transporta el lector a la incertesa d’aquell moment davant l’epidèmia de la sida: una malaltia nova, sense cura i amb múltiples representacions que va arrasar, sobretot, la població homosexual. La ignorància, un sistema sanitari inaccessible i ineficaç, l’homofòbia i l’estigmatització de la malaltia, però també les marxes de l’Orgull, les sectes o els atemptats de París de 2015 són presents a Els grans optimistes.

"Crec que estem atrapats dins d'un cercle en què tots jutgem a tort i a dret - va dir-. Ens hem passat la vida intentant desaprendre a jutjar i mira on som."


Hi ha molts personatges en aquesta novel·la: imperfectes, carregats de pors, insegurs, lluitadors, somiadors, negacionistes... Un mosaic en què en destaquen alguns de molt especials que es fan estimar, com en Yale o la Fiona.

"En Yale no havia sigut mai capaç d'acceptar la bona sort sense donar-hi més voltes."


La manera com s’uneixen les dues trames és molt bonica i emotiva, m’ha agradat moltíssim. Els darrers capítols són de llagrimeta, de tenir el cor petit, però també d’alçar-se i deixar que la vida continuï.

Els grans optimistes és una novel·la plena de mort, però també de vida. És una història que podria ser molt trista i que té un final dur i colpidor, però que tanmateix desprèn optimisme, alegria i molta força. Ells són els grans optimistes.

 "Ben mirat, si havies de ser desgraciat, podies ser desgraciat a qualsevol lloc. Això feia anys que ho sabia: una persona podia morir de gana en un banquet i plorar mirant la pel·lícula més divertida del món."


Amb aquesta lectura supero la primera premissa del repte de lectura d’El Reducte Català: llegir un llibre amb representació LGTBI+.

Coneixem una mica més l'autora?
Rebecca Makkai (Chicago, 1982) és escriptora i professora. És autora de diverses novel·les com The Borrower (2011) i The Hundred-Year House (2014). Els grans optimistes ha estat finalista del Premi Pulitzer 2019 i del National Book Award 2018, i ha rebut nombrosos guardons. 



Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!