dimarts, 1 de novembre del 2022

El mètode Grönholm - Jordi Galceran


Títol: 
El mètode Grönholm
Autor: Jordi Galceran
Llengua original: català
EditorialProa
Any: 2003
"ENRIC: Tècniques no convencionals.
FERRAN: Això sembla.
ENRIC: Quan m'ho van proposar... No sé. No és... habitual. ¿Què serem, nosaltres dos?
FERRAN: No ho sé. Hi ha quatre gots.
ENRIC: Potser són pels que ens han d'entrevistar.
FERRAN: Potser.
"


Enguany estic intentant superar dos reptes de lectura, el del Reducte Català i el de les Biblioteques de Mataró (Mataró de Llibres) i, curiosament, tots dos reptes incloïen una premissa que ens convidava a llegir teatre. Ja us deia fa uns dies, a la ressenya de Terra baixa, que tot i que hauria pogut servir-me de la mateixa lectura per a validar els dos reptes, vaig decidir llegir dues obres de teatre diferents. Així doncs, per superar el segon repte de la #MataróDeLlibres2022 he llegit El mètode Grönholm de Jordi Galceran.


Heu hagut d’assistir a moltes entrevistes de feina al llarg de la vostra vida? N’hi ha alguna que recordeu especialment? Jo he de dir que la meva experiència en entrevistes de feina és més aviat limitada, però sens dubte, si hagués passat un procés com el que passen els personatges d’
El mètode Grönholm de ben segur que me’n recordaria!

Quatre candidats a un càrrec executiu d’alt nivell en una empresa internacional es troben en una sala per superar l’última fase d’un llarg procés de selecció. En Ferran, l’Enric, en Carles i la Mercè han d’afrontar una entrevista conjunta amb una sèrie proves cada vegada més estranyes que permetrà als observadors decidir qui ha d’ocupar el càrrec.
A mesura que avança el temps i la prova, els personatges es van destapant i van mostrant-se tal com són: cobdiciosos, mentiders, manipuladors... tot per aconseguir aquella posició tan anhelada!

Entre l’humor, la ironia i el sarcasme, Galceran ens exposa com a lectors (i com a espectadors) a una crítica del sistema capitalista i de la lluita i l’escalada pel poder, encara que sigui a canvi de renunciar als nostres valors i tornar-nos cruels i frívols.

 

M’ha agradat poder llegir dues obres de teatre que són força conegudes, però molt diferents. Terra baixa és un clàssic incontestable de la dramatúrgia catalana, mentre que El mètode Grönholm és contemporani (es va estrenar el 2003) però també ha gaudit d’un gran èxit. Després de representar-se com a obra teatral, se’n va fer una adaptació cinematogràfica i ara tornem a tenir l’oportunitat de gaudir de l’obra als escenaris. Vaja, que també és força coneguda 😊.

El mètode Grönholm té un ritme trepidant que es reforça formalment. Tota l’acció passa en una única escena i en un mateix espai (un espai tancat). La majoria d’intervencions són breus i el llenguatge és col·loquial, tal com parlarien quatre persones avui dia.


Coneixem una mica més l'autor?
Jordi Galceran (Barcelona, 1964) és un guionista i traductor català, internacionalment conegut per la seva obra El mètode Grönholm. Amb l'obra Paraules encadenades va rebre el XX Premi Born de Teatre el 1995 i el Premi de la crítica Serra d'Or el 1996.

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!