dimarts, 3 de desembre del 2013

La muntanya màgica - Thomas Mann


Títol: La muntanya màgica
Autor: Thomas Mann
Llengua original: alemany
Traductora: Carme Gala
Editorial: Proa
Any: 1924

Un consell i el per què d'aquest llibre. 
Per poder gaudir d’una lectura , hem d’estar receptius al seu contingut, per això cal escollir el moment adequat. Si per les raons que siguin, estem estressats, neguitosos, tristos, una mica “depres”, us recomano que escolliu  un llibre entretingut, dinàmic, etc, que no pas un llibre trist, cru, angoixant. I dic això amb coneixement de causa. Fa uns anys, jo estava ingressada a l’hospital per una malaltia greu amb un resultat incert. Estirada al llit, guarnida d’artefactes de tota mena que no hem permetien aixecar-me, passava aquelles eternes hores llegint novel·les. Feia molt de temps que tenia ganes de llegir La  muntanya màgica de Thomas Mann , una novel·la excel·lent i la més important d’aquest autor. Com que es tracta d’una obra extensa vaig pensar que era el moment de llegir-lo.. 


L’obra narra l’estada d’un dels protagonistes principals en un sanatori per a tuberculosos dels Alps suïssos, al qual arriba com a visitant per, posteriorment, passar a ser-ne pacient i estar-hi ingressat durant un temps indefinit. Allà, rodejat de malalts terminals, comença la seva fixació per la mort. Allà els malalts viuen moments d’esperança, d’eufòria, de desesper, de lluita, etc. És una novel·la que introdueix reflexions sobre temes diversos sobre la malaltia, la mort, l’estètica, etc. .
Com és evident, no era el llibre adequat en el moment en què el vaig llegir, i tot i essent  una gran obra vaig haver de fer un esforç considerable per arribar fins al final.


Coneixem una mica més l'autor? Thomas Mann va néixer a Lübeck (Alemanya) el 1875 i va morir a Zúrich el 1955. Escriptor alemany, amb nacionalitat estatunidenca, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, l’any 1929.
Va escriure la novel·la La muntanya màgica el 1912, arran d’una visita a la seva dona al Sanatori Wald de Davos en què es trobava internada.
És autor de diverses novel·les conegudes, entre les quals, Mort a Venècia.
Amb l’arribada d’Adolf Hitler al poder l’any 1933 es va exiliar a Suïssa fins al 1938, any que es va traslladar als Estats Units d’Amèrica on va fixar la seva residència definitiva. El 1942 es va traslladar a Califòrnia , esdevenint ciutadà nord-americà el 1944.
Va rebre el Premi Goethe el 1949.
El 1952 va retornar a Europa, a prop de Zúrich on va morir. 


MAC

1 comentari:

  1. Estic totalment d'acord amb tu, MAC: llegir La muntany màgica és tota una experiència. Ara bé, cal triar bé el moment, i tant! Jo vaig fer-ho tranquil·lament un estiu (juliol-agost) i això em va permetre gaudir completament dela lectura.

    La novel·la ens fa un retrat de tot el pensament europeu del segle XX i sembla que resumeixi les enciclopèdies d'història, de filosofia i d'art en un sol volum. A més, els personatges són espectacularment profuns i, a part del protagonista, alguns secundaris són simplement genials.

    Si es disposa de temps per enfrontar-se a la feixuga lectura de Mann, llegir La muntanya màgica és com fer-se un bany en un pou de saviesa.

    Dídac

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar!