diumenge, 22 de desembre del 2013

Aigua avall - Josep Maria Folch i Torres

 
Títol: Aigua avall
Autor: Josep Maria Folch i Torres
Editorial: Amsterdam Llibres
Any: 1905

"Hi ha mirades tan parladores que no deixen dubte, que no necessiten paraules."

Aigua avall narra la història d'amor impossible entre la Roseta i l'Agustí, dos obrers de Barcelona durant els conflictes de principi del segle XX. Al llarg de la novel·la els personatges evolucionen considerablement, ja que a l'inici la Rosa és un personatge decidit i rebel que fa anar els homes per on ella vol i l'Agustí és un noi poruc, innocent i que no es planteja rebel·lar-se contra el patró.
L'Agustí està molt enamorat de la Roseta i s'hi vol casar, l'ajuda amb tot el que cal i li fa costat malgrat que ella no mostra gens d'interès en ell. Al final, ella, ambiciosa com és, acaba casant-se amb un empresari ric més gran que ella. Tanmateix, amb el temps s'adona que la riquesa no la fa feliç i que enyora les seves antigues companyes de la fàbrica on treballava i la senzillesa del seu promès. Així, doncs, contracta l'Agustí perquè treballi a casa seva i li arregli uns mobles de manera que el pugui veure i no hagi de renunciar a la seva vida acomodada.

Durant tot aquest temps, però, l'Agustí ha canviat. L'Agustí està convençut que la seva promesa Rosa no el va deixar perquè no l'estimés sinó per culpa d'un ric que la va convèncer amb els diners. Així, es rebel·la contra la classe rica, assiteix a meetings i acaba una temporada a la presó. El retrobament amb Rosa, tanmateix, i tot i que es casat, li encén de nou aquella espurna d'amor que s'havia apaivagat però que mai no s'havia apagat. 
A partir d'aquí la història es complica: la dona d'Agustí cau malalta, Roseta té una criatura, el senyor Gallard (marit de la Rosa) acaba descobrint els sentiments de la seva esposa i l'acaba deixant de banda,...
Malgrat tot, la Roseta es deixa endur constantment aigua avall, es deixa arrossegar per la societat i tan rebel com es presentava al principi, acaba essent un personatge mediocre i venut.


La novel·la m'ha agradat força i m'ha enganxat bastant. He de dir que no podia suportar el personatge de la Rosa i que sentia compassió per l'Agustí i l'Isabel, i és per això que el final em va colpir tant. Us la recomano!


Coneixem una mica més l'autor? Folch i Torres (1880-1950) va néixer en el si d'una família benestant de Barcelona. Gran part de la seva producció literària va destinada a joves i infants i podem destacar Aventures extraordinàries d'en Massagran (1910). També va escriure llibres destinats a dones a la "Biblioteca Gentil" una col·lecció de novel·la rosa juvenil, on la seva producció va ser molt vasta. 
En el camp del teatre, l'èxit aclaparador li va arribar amb la seva dedicació al teatre infantil, lligat a l'element meravellós, sobretot amb Els Pastorets (1916), l'obra més representada de la producció teatral catalana de tots els temps. 


"A on devia anar tota aquella gent apressada? Tots ho sabien on anaven...Era ella, ella sola la que no ho sabia...Ella que anava a on la duien. Qui? Ella que anava aigua avall, arrossegada, sense voluntast, obeint aquella misteriosa corrent que ella havia volgut sempre remuntar. Aigua avall! Aigua avall!.."

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!