diumenge, 27 d’agost del 2017

La biblioteca dels morts, El llibre de les ànimes, La fi dels escribes - Glenn Cooper

Títol: La biblioteca dels morts; El llibre de les ànimes; La fi dels escribes
Autor: Glenn Cooper
Llengua original: anglès
TraductorDavid Fernández; Mar Albacar
Editorial: Ara Llibres
Any: 2009; 2010; 2013


"Va tancar la porta sense fer soroll i va intentar caminar de puntetes; potser podria col·locar-se furtivament darrere d'ella, agafar-li els pits i estrènyer-se contra el seu cul. La seva idea de passar-s'ho bé."
La biblioteca dels morts - Glenn Cooper


Ahir vaig acabar de llegir la trilogia de "La biblioteca dels morts" de Glenn Cooper, que està formada per les novel·les La biblioteca dels morts (2009), El llibre de les ànimes (2010) i La fi dels escribes (2013).

Fa anys ja havia llegit la primera novel·la de la trilogia i m'havia agradat bastant, però no me'n recordava massa i com que els meus pares havien llegit la trilogia sincera i els hi havia agradat bastant, vaig decidir recuperar-la i començar la lectura de nou.

Les tres novel·les són obres de ficció amb elements històrics: les tres obres narren fets que ocorren en diversos moments de la història i hi apareixen personatges i fets històrics reals, però la trama de la novel·la és ficció.

"Li va agafar la mà sense vida entre les seves i el va mirar als ulls amb tendresa. Per uns moments, van tornar a ser joves, dos innocents, sols plantant cara a les poderoses i cruels forces d'un món que s'havia tornat boig."
El llibre de les ànimes - Glenn Cooper


La biblioteca dels morts narra el descobriment d'una biblioteca enorme i misteriosa que data del segle VIII i la resolució del cas de l'assassí en sèrie del Judici Final a mans de Will Piper i de Nancy Lipinski.
Aquesta és la que em va agradar més perquè considero que la història està molt ben lligada i és molt original. 

El llibre de les ànimes és una història d'aventures protagonitzada per en Will Piper que intenta trobar un llibre que va inspirar Shakespeare, Nostradamus o Joan Calví. Entre els capítols que narren les vicissituds de Piper, trobem capítols ambientats en diverses èpoques històriques on coneixem una mica més la història de la misteriosa biblioteca, així com la influència que va tenir en alguns grans personatges.
Al meu parer, es tracta d'una novel·la entretinguda i de lectura ràpida, però totalment prescindible.

La fi dels escribes és l'última part de la trilogia i, com sempre, es narren fets de diverses èpoques, tot i que la trama principal passa l'any 2026.
No vull explicar res més de la trama perquè suposaria aixafar la lectura de les dues primeres parts de la trilogia.
Si el segon llibre ja em va semblar fluix i prescindible, aquest és el súmmum. La trama és una bogeria total i hi ha alguna incongruència amb el que s'explica en els llibres anteriors.


Crec que La biblioteca dels morts és un bon thriller, ben lligat i molt original, però en aquesta trilogia es fa d'allò més certa la frase "las segundas partes nunca fueron buenas". Si que és cert que quan acabes el tercer llibre saps moltes més coses de la misteriosa biblioteca que havien quedat obertes a la primera novel·la, però també és cert que genera nous interrogants que no es resolen.
La sensació que tinc és que l'autor va trobar una mina d'or en la primera novel·la i va decidir explotar-la al màxim, encara que això suposés inventar sobre la marxa una trama que no estava definida quan va escriure la primera part. Segur que La biblioteca dels morts es va publicar per ser una trilogia?

Amb tot això, no puc negar que he estat enganxada als tres llibres i que me'ls he llegit en molt poc temps. I és que Cooper sap dosificar molt bé la intriga i deixar els lectors atrapats.

Recomano la lectura del primer per la seva originalitat, i el segon i tercer llibre els deixo en interrogants. Si el primer us enganxa i voleu saber què passa més endavant, per passar l'estona són llegibles.

"Jeien al llit. La roba era arrencada amb l'ànsia que caracteritza les primeres vegades. La carn freda i seca es tornava càlida i humida. Les juntures del llit de la pesada estructura van grinyolar i el xerric agut de la fusta contra la fusta posava en contrapunt als seus gemecs sufocats."
El llibre de les ànimes - Glenn Cooper

Coneixem una mica més l'autor? 
Glenn Cooper (1953) va estudiar Arqueologia i Medicina amb especialitat de malalties infeccioses. Ha escrit nombrosos guions i té una productora independent de cinema.
La biblioteca dels morts (2009) i El llibre de les ànimes (2010) van ser les seves primeres novel·les, amb què va aconseguir un gran èxit de vendes.

Txell.Cat

2 comentaris:

  1. Ostres, doncs tenen molt bona pinta. Ara estic en una fase poc lectora i crec que podrien ser els candidats ideals per tornar a agafar-ne el ritme! Me'ls apunto! Moltes gràcies per la ressenya!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Beatriz! Quan els hagis llegit ja em diràs a veure què t'han semblat!

      Elimina

Moltes gràcies per comentar!