dissabte, 5 d’agost del 2017

Los guardianes del libro - Geraldine Books


Títol: Los guardianes del libro
Autora: Geraldine Brooks
Llengua original: anglès
TraductorClaudio Molinari Dassatti
Editorial: RBA
Any: 2008

Fa temps que tinc aquest llibre a la prestatgeria de la meva biblioteca, però fins fa pocs dies no em vaig decidir a llegir-lo. Perquè he trigat tant, doncs no ho sé, potser perquè en vaig tenir altres a mà i aquest va quedar oblidat, però ara que l’he llegit, estic contenta d’haver-lo rescatat.


"Werner, Ozren y yo fuimos examinando el códice pàgina por pàgina. Cada vez que yo señalaba una anomalia, ellos aseguraban no ver nada anormal. Por supuesto, pidieron los facsímiles fotográficos, pero éstos concordaban perfectamente con el libro, tal y como yo había anunciado que sucedería. La opinió de Werner era inalterable y, comparada con la suya, la mía no valía nada."



Los guardianes del libro té lloc després de la guerra de Bòsnia, quan Hanna, una jove bibliòfila es trasllada a Sarajevo per restaurar un tresor perdut. Ja a Bòsnia, comença a treballar en la restauració de l’Haggadà de Sarajevo, un llibre d’oracions jueu. Quan Hanna procedeix al seu estudi, descobreix entre les seves pàgines unes estranyes mostres: una ala d’insecte, un cabell blanc, una taca de vi, uns cristalls de sal. Això farà que intenti descobrir els secrets i reconstruir la història de la seva miraculosa supervivència.

Però el viatge també posarà en moviment una sèrie d’esdeveniments que amenacen amb trencar l’ordenada vida de Hanna, incloent la seva trobada amb Ozren Karameu, el jove bibliotecari que va arriscar la seva vida per salvar el llibre.



L’autora relata les diferents cultures i èpoques que formen part d’aquesta narrativa i expressen molt bé les ferotges persecucions que ha patit el poble jueu al llarg dels segles. Les diminutes pistes que es troben a l´interior del llibre ens permeten aclarir les circumstàncies del perquè s’hi troben i dels personatges que en aquell moment hi són presents.


És una obra de ficció inspirada en la història real del còdex hebreu conegut amb el nom de la Haggadà de Sarajevo, un manuscrit il·luminat que conté el text tradicional Haggada que acompanya la Pasqua jueva. Aquest manuscrit ha estat sovint prop de la destrucció, si bé ha sobreviscut. Alguns fets són fidels a la història coneguda però la major part de la trama i tots els personatges són ficticis.
La lectura és amena i els personatges ben estructurats. L’autora aconsegueix mantenir l’interès del lector durant tota l’obra. És un cant a les diferents cultures que van apareixent al llarg del llibre.

Coneixem una mica més l'autora? 
Geraldina Brooks (1955) és escriptora i periodista australiana. Va estudiar a la Universitat de Columbia i posteriorment a la Universitat de Sydney. Es va traslladar als Estats Units, on va treballar durant 11 anys al Wail Street Journal fent cròniques sobre algunes de les àrees més castigades del món com ara Bòsnia, Somàlia i Orient Mitjà.
És autora de diversos llibres com ara Nine Parts of Deside (1994) guanyadora del premi literari Nita Kibble; Year of wonders (2001); March (2005); People of the book (2008); Caleb’s Crussing (2011); The secret Chord (2015).




MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!