dimarts, 31 de juliol del 2018

El bruixot - Wilbur Smith


Títol: 
El bruixot
Autor: Wilbur Smith
Llengua original: anglès
TraductoraRosa Maria Calonge
Editorial: Editorial Proa
Any: 2011

"Com una serp que es descabdella, una filera de carros de guerra baixava ràpidament pel fons de la vall. Agafat a la part frontal del carruatge de davant de tot, el noi mirà enlaire les cingleres que els encerclaven. La roca viva era foradada per les tombes dels avantpassats que, com un rusc, crivellaven l’espadat. Aquells forats negres el miraven com els ulls implacables d’una legió de genis. El príncep Nefer Memnon va tenir una esgarrifança i va mirar cap a una altra banda, fent furtivament amb la mà esquerra el senyal per foragitar el mal."

És un llibre d’aquells que en diem gruixut. Té 605 pàgines i això vol dir que cal llegir-lo quan un no està estressat per la feina o per altres motius. És un llibre de ficció que es situa a l’Antic Egipte, una civilització que des de petita sempre m’ha fascinat. Potser per això, ja estava predisposada a llegir-lo i estava segura que m’agradaria. No m’ha decebut.

Taita, el protagonista d’aquesta novel·la, és un home savi, preceptor i tutor de faraons. Després de la mor de la reina Lostris, Taita es retira al desert a meditar, i els anys de reflexió i d’estudi en les immensitats solitàries del nord d’ Àfrica en fan un bruixot expert en el món sobrenatural, en coneixements de màgia i en la saviesa ancestrals dels déus. Responent a la crida de les divinitats, Taita torna al món dels homes i es compromet en la lluita que les forces del mal plantegen per aconseguir el tron d’Egipte i eliminar el jove príncep Nefer, nét de la reina Lostris i futur faraó.

M’agrada la manera com l’autor ens introdueix en el fascinant món de l’antic Egipte. Fent servir una història de misteri conduïda amb ritme i amb passió. La lectura es fa amena, i no hi falten cap dels ingredients essencials: la traïció, les ambicions de poder, la valentia, la guerra, i l’amor que ens porten a una època molt llunyana. L’autor fa una descripció minuciosa dels combats, de l’estratègia de les batalles. Descriu magníficament les tècniques de combat en un país on la sorra del desert pot engolir, en un no-res, un exèrcit d’homes, de carros i de cavalls, tot això descrit de manera trepidant. Per sobre de tot això, el mag Taita amb la saviesa que li és atorgada, vetlla pel príncep de manera molt subtil. L’autor té la facultat de mantenir l’interès del lector al llarg de l’obra.


Coneixem una mica més l'autor?
Wilbur Smith neix a Zimbabwe ( 1933). Casat i pare de 4 fills. Va estudiar a Sud-àfrica i es dedica a la literatura. Ha escrit més de 20 novel·les , sovint ambientades en el continent africà. És un novel·lista especialitzat en novel·les de ficció inspirades en elements històrics vinculades a la convivència entre blancs i negres a la República Sud-africana al llarg de la història. Acostuma a documentar-se molt a fons en aquests períodes en la que fa transcórrer l’acció.

Entre les seves obres destaquen The seventh Scroll (1995), River God (2014), El último faraón (2016).


MAC 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!