dimarts, 14 d’agost del 2018

El do - Mai Jia



Títol: El do
Autor: Mai Jia
Llengua original: xinès
TraductorsNúria Parés i Ernest Riera
Editorial: Edicions 62
Any: 2014, en català

"L'home que se'n va anar de Tongzhen en el petit ferri de color negre l'any 1873 amb la intenció d'estudiar a l'estranger era el membre més jove de la setena generació d'aquella família famosa de marxants de sal: els Rong de Jiangnan. Quan se'n va anar, es deia Rong Zilai, però quan va tornar es deia John Lillie."

El do és una novel·la molt curiosa. De fet, és com el que en cinema es coneix com un fals documental, però en literatura, i està tan ben aconseguit, que durant la lectura vaig consultar moltes vegades a Internet si aquells personatges havien existit.

La novel·la és una biografia fictícia de Rong Jinzhen, un noi autista que és un geni de les matemàtiques i que acaba reclutant el govern xinès perquè formi part de una unitat secreta que s'encarrega de desxifrar codis.
El do està dividit en sis parts i durant les quatre primeres el lector descobreix la història d'aquest personatge des dels avantpassats fins que està a la Unitat 701 i comença a desxifrar criptogrames. En totes aquestes parts hi apareixen fragments d'entrevistes a altres personatges de la novel·la que donen testimoni dels fets, talment com si tot hagués passat. Tanmateix,el més sorprenent són les parts cinc i sis de la novel·la, on l'autor ja exprimeix al màxim el "fals documental" narrant com s'ha fet tot el procés de recerca per poder escriure la biografia i fins i tot inclou fragments d'una llibreta del personatge.

M'ha agradat força com està narrada aquesta història, tot i que sovint el narrador s'embranca en detalls de la vida d'altres personatges que t'allunyen de la història central. Quan vaig començar la cinquena part del llibre, no entenia què estava fent l'escriptor ni quin sentit tenia tot plegat, però quan vaig haver acabat la lectura, em va semblar que el conjunt està molt ben escrit i tramat, i que Mai Jia realment aconsegueix colar-te la història de Rong Jinzhen com una història real. 
És un molt bon fals documental, però la lectura pot arribar a fer-se cansada i avorrida per aquells lectors que no estan acostumats a la narració de la vida de tres generacions per davant del protagonista de la història, tan habitual en els escriptors xinesos.

"En Jinzhen seia en silenci i es menjava els fideus. Un cop va començar a menjar, no va dir res, però era aquella mena de silenci que se sent quan algú té moltes coses a dir però no te ni idea per on començar."

Coneixem una mica més l'autor?
Mai Jia és el pseudònim de Jiang Benhu (1964), un escriptor i periodista xinès que es diu que va néixer en el si d'una família especial: el pare era un contrarevolucionari, l'avi matern era un terratinent i l'avi patern, de religió cristiana). Va estudiar Telecomunicacions a l'Acadèmia d'Enginyers mentre estava a l'exèrcit i va acabar destinat en una unitat secreta. El do és la seva primera novel·la, que va significar un èxit notable.

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!