dijous, 12 de maig del 2022

Nocturn aranès - Imma Pericas


Títol: 
Nocturn aranès 
AutoraImma Pericas
Llengua original: català
EditorialTrípode
Any: 2018
" La vida pren molt més sentit quan pots oferir alguna cosa als altres." 

Nocturn aranès d’Imma Pericas és una novel·la situada a la Vall d’Aran que narra la vida de dues dones: la Carmina i la Rachel. Les dues són joves, fortes i valentes, i a les dues els toca viure una època molt dura de guerra i postguerra. La Carmina és de la Vall d’Aran i la coneixem des que és joveneta i marxa de casa per casar-se amb un pòtol. A ço de Sarrieu s’ha de sobreposar a les xafarderies de les veïnes i mirar de tirar endavant sigui som sigui (no dubteu que se’n surt la mar de bé!). La Rachel és una dona jueva d’Estrasburg que vol creuar la frontera pels Pirineus amb tota la seva família a fi de fugir dels nazis. La seva vida és diferent de la de la Carmina, són una família prou benestant i més avesada a la ciutat, però és tan forta i determinada com la Carmina.

La Carmina i la Rachel són les encarregades de narrar les dues línies temporals de Nocturn aranès. Tot i que hi ha molta literatura d’aquesta època de guerra i postguerra, m’ha agradat especialment que Pericas posi dues protagonistes i narradores. Estem força acostumats a llegir llibres que parlen d’aquest període històric però sovint hi trobem una presència testimonial de les dones i són els homes qui prenen el protagonisme.

Les dues trames estan molt ben escrites i ben lligades. Les descripcions de la natura de les muntanyes de la Vall d’Aran estan molt ben aconseguides i ens traslladen a aquesta duresa rural. A mesura que anava passant pàgines em preguntava en quin punt es creuarien les dues històries i he de reconèixer que m’ha agradat especialment el punt i la manera com es creuen.

Com a contrapunt també he de reconèixer que la trama en si a vegades m’ha semblat una mica previsible i una mica massa ensucrada (i això que a mi m’agraden les històries d’amor senzilles i tendres...). Amb tot, m’ha agradat i malgrat la duresa d’alguns passatges, crec que Nocturn aranès deixa un punt a l’esperança de tornar a començar.

 

És una bona història que ens fa reconnectar amb el nostre passat col·lectiu i amb el personal de les nostres avantpassades, precisament en un moment en què no massa lluny hi ha qui fuig de casa seva i de la guerra amb l’esperança d’un futur millor.

Amb aquesta lectura supero una premissa més del repte de lectura d'El Reducte Català: llegir un llibre d’una editorial independent. 

" Cada aixopluc és un palau quan no tens sostre." 


Coneixem una mica més l'autora?
Imma Pericas (1944, Barcelona), llicenciada en Psicologia, ha dedicat la vida professional a l'àmbit de les persones amb necessitats educatives especials. També ha col·laborat en diverses associacions centrats en la vida de la dona. Nocturn aranès és la seva primera novel·la. 


Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!