divendres, 24 d’agost del 2018

Ho sé tot de tu - Clare Mackintosh


Títol: Ho sé tot de tu
Autora: Clare Mackintosh
Llengua original: anglès
TraductoraImma Falcó
Editorial: La Campana
Any: 2017

"Tinc el concepte, la tecnologia i una cartera de clients interessats en els tipus de servei que jo els puc oferir.
I també et tinc a tu, esclar.
A tu i a centenars de milers com tu, que fan el mateix cada dia.
T’estic veient, però tu a mi no.
Fins que jo decideixi que em vegis."

Has tingut mai la sensació que algú et vigila? O que et persegueix algú pel carrer però quan et gires no hi ha ningú? Potser no només ha estat una sensació teva, i realment hi ha algú que et vigila o et segueix.
Amb l’arribada d’internet, va tenir molt èxit un nou negoci per conèixer gent a través de la pantalla, aspecte que facilitava conèixer-se sense haver de passar per la vergonya dels primers moments a l’hora de trobar-se amb algú desconegut i a qui pretenies agradar. Fins i tot també es va vendre molt com una eina per facilitar l’amor a aquells que no tenien temps per buscar-lo.
El que no t’imaginaries mai, és que a algú se li acudís la idea de fer negoci venent a un mercat selecte, disposat a pagar qualsevol xifra, les dades bàsiques de dones juntament amb els moviments rutinaris per la ciutat. Això permet que el client pugui simular una trobada casual, quan en realitat sap perfectament com aniràs vestida, per on passaràs, quan hi passaràs, etc. En definitiva, sap tots els detalls necessaris per fer veure que aquella trobada ha estat una casualitat.

Fins aquí ja és una mica surrealista i, fins i tot, podríem dir il·legal, pel fet de proporcionar dades personals sense el consentiment de la pròpia persona. El problema s’agreuja encara més quan alguns homes utilitzen aquesta eina per abusar sexualment o, fins i tot, arribar a matar les dones a qui han seguit.
La web està molt protegida i els propietaris tenen en compte qualsevol aspecte que els pugui delatar davant la policia, per tant mesuren cada moviment fent que sigui molt complicat detectar qui hi ha realment darrere aquest negoci.

Al llarg del llibre, s’aniran enllaçant diferents casos de manera que portaran a la policia a investigar-ho acuradament i des d’una mateixa investigació. Qui hi haurà darrere del negoci? Aquesta resposta, només la sabràs quan arribis al final del llibre, i quan et pensis que ja ho saps tot i que el cas està resolt, et quedaràs gelada en descobrir qui és veritablement el propietari d’aquesta idea tan recargolada.
Una novel·la que, tenint en compte que l’autora ha treballat 12 anys al cos de policia i que deu haver vist i investigat molts casos, fa que en tot moment et mantinguis en alerta, et plantegis fins i tot canviar les teves rutines per despistar si és que algú t’està observant o seguint. L’autora aconsegueix que en algun moment de la novel·la, et recorri un calfred per l’esquena i se’t posin els pèls de punta.

Marta Català

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!