dimecres, 19 de gener del 2022

El ball - Irène Némirovsky

Títol: 
El ball
Autora: Irène Némirovsky
Llengua original: francès
Traductor: Xavier Pàmies
Any: 1930 (original); 2019 (traducció)
EditorialViena Edicions. Col·lecció Petits Plaers

"Tots són uns miserables egoistes hipòcrites, tots... Tant se'ls en donava que s'ofegués, tota sola, a les fosques, a força de plorar, que se sentís sola i desgraciada com un gos perdut...
Ningú l'estimava, ni una sola persona al món..."

Avui he llegit El ball d'Irène Némirovsky, un petit plaer que em van regalar pel meu aniversari i que he llegit d'una tirada. De tots els petits plaers que he llegit i tot i ser molt diferents, aquest rivalitza amb El viatge per ser el que més m’ha agradat. Tots els que havia llegit fins ara tenien un to trist i melancòlic que ho impregnava tot. El ball, però, és una altra història. Aquesta novel·leta m’ha fet riure i m’ha fet sentir-me trapella i aliada de la jove Antoinette, i m’ha tret el record dels dos pàmfils que protagonitzen El blat tendre (que els aniria molt bé conèixer l’Antoinette).


A principis del segle XX, una família de nous rics s’instal·la a París i, per donar-se a conèixer entre la crème de la crème de la societat parisenca decideixen organitzar un gran ball on no hi faltarà de res: música en directe, menjar selecte, còctels... Qui sí que hi faltarà, és la seva filla, la jove Antoinette de 14 anys, a qui li és vetada l’assistència al ball de casa seva (i relegada a dormir al traster).

En menys d’un centenar de pàgines, Némirovsky retrata uns personatges que representen la hipocresia i la vanitat de la societat francesa de principis del segle XX. La senyora Kampf és realment insuportable i està obsessionada amb les aparences i el què diran, fins al punt de tenir unes converses amb el seu marit d’allò més absurdes sobre com dirigir-se als convidats o com s’han de comportar per fer notar el seu alt nivell. L’escena de les invitacions, en què van criticant a tothom qui van convidant i decidint convidats estratègicament, és molt graciosa.

L’Antoinette és una adolescent somiadora i intel·ligent que no s’acaba d’entendre amb la mare (amb el pare ja ni ho provem perquè és una soca). A la senyora Kampf li molesta la seva filla i gairebé sembla que la detesti; la tracta amb fredor i duresa, i li retreu les oportunitats que ella no va tenir. Tot això no passa per alt a l’Antoinette, que calla i assenteix, i va empassant i empassant com fan molts adolescents. I es veu sola i se sent sola i transparent, i està en aquell punt que els adults la veuen petita, però ella es veu gran i té ganes de viure. I ja se sap que tant empassar no pot ser bo, i al final esclata.

I què voleu que us digui, a mi m’agrada l’Antoinette perquè té sang a les venes i perquè té uns pares detestables. I a l’Antoinette li faria una abraçada somrient i li picaria l’ullet.


Aquest és potser el petit plaer menys líric i amb més acció que he llegit.  Némirovsky aconsegueix situar-nos perfectament en l’època i presentar-nos uns personatges amb els detalls justos i necessaris per tenir una imatge completa, però sense llargues descripcions. És una lectura que té ritme i que, malgrat puguis preveure que alguna cosa no anirà bé, enganxa de valent. Una crítica àcida i, en ocasions, portada a l’absurd, del postureig de l’època (que bé es podria adaptar una mica i serviria pel d’avui
😂).

"Hi havia moments que odiava tant les persones grans que li venien ganes de matar-les, de desfigurar-les, o bé de cridar "M'emprenyes" picant de peus, però els seus pares sempre li havien fet por."


Coneixem una mica més l'autora
?
Irène Némirovsky (Kíev, 1903 - Camp d'Auschwitz, 1942) va ser una escriptora ucraïnesa en llengua francesa. Filla d'una família jueva que fugia de la Revolució bolxevic, va arribar a França quan encara era molt jove. Amb David Golder (1929) i El ball (1930) va obtenir molt ressò en el món literari. Tanmateix, això no la va salvar de l'antisemitisme i li van prohibir publicar i va ser perseguida. Va ser arrestada i deportada a Auschwitz, on va morir de tifus.

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!