dilluns, 3 de març del 2014

Arroz de Palma - Francisco Azevedo

Títol: Arroz de Palma
Llengua original: portuguès
Traductor: Ana Belén Costas Vila
Editorial: Círculo de lectores

[També el podeu trobar en català editat per Columna]
   

“Yo aquí en la hacienda. Yo aquí en la cocina, cuatro i poco de la madrugada. Isabel aún duerme, el sol se retrasa. Yo aquí, un viejo de ochenta y ocho años.”


El llibre comença amb aquest paràgraf que es repeteix tres o quatre vegades al llarg del llibre. La darrera inclou una paraula més que dóna sentit a la forma narrativa de la novel·la.  És un monòleg d’un home que, amb frases curtes, precises, sense més ornament que el record i  uns sentiments diversos  que li generen els fets passats i presents, amb moltes reflexions impregnades d’amor envers la família i l’arròs de la tia Palma, arròs que no es fa malbé mai i que és fruit de l’amor, repassa les alegries, decepcions i problemes familiars que es van superant al llarg de la vida.
De tots els personatges que apareixen en aquesta història, al marge d’Antonio, la tia Palma sobresurt. És d’aquelles persones que tenen una saviesa natural, que  no té res a veure amb persones molt cultes però que sap mantenir unida la família. És un personatge que m’ha fascinat.

L’estil de la narrativa és pausat, directe, ple d’enyorança i d’amor que et fa reflexionar sobre moltes coses de la vida i que et genera una sensació de tranquil·litat i de pau.   
M’ha agradat moltíssim. L'estil de la narrativa és  totalment diferent a la prosa que m'agrada llegir: frases descriptives minuciosament treballades sobre llocs i èpoques. En aquest cas, són frases curtes, directes, que et permeten  situar-te en el lloc  precis . Hi ha moltíssimes reflexions sobre l'amor, sobre el temps, sobre el que és important i el que és efímer. En resum, el recomanaria a la gent que té un sentiment  molt fort per la família .

Coneixem una mica més l'autor? Franciscà José Alonso Vellozo Azevedo ( Rio de Janeiro 1951),és dramaturg, guionista cinematogràfic, poeta, novel·lista  i ex-diplomàtic. Ha destacat per les seves obres teatrals, com : La casa de Anais Nin o Unha e carne. Com a guionista ha realitzat més de dues-centes  cinquanta produccions entre pel·lícules , curtmetratges, i documentals. Arroz de Palma, la seva primera novel·la ha quedat finalista del premi Sao Paulo de Literatura. 



"Once años de estéril matrimonio  y bastó el rico caldito de arroz de tía Palma  -arroz singular y dichoso, semilla de bienaventuranza- para que Antonio naciera.
Casi noventa años después, Antonio se dispone a ofrecernos un plato cocinado a fuego lento durante un siglo: la familia, guiso complicado que no siempre sale a gusto de todos, pero que es imprescindible saborear hasta el final."

MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!