dimecres, 3 de gener del 2024

Petits contes misògins - Patricia Highsmith


Títol:
Petits contes misògins
Autora: Patricia Highsmith
Llengua original: anglès
Traductor: Alfred Sargatal
Editorial: L'Avenç
Any: 1975

"Un jovencell va demanar al pare la mà de la seva filla, i la rebé -la mà esquerra- dins d'una capsa."


Us ben asseguro que el títol no enganya. Són contes, són petits i són misògins. Aquest és un recull de 17 contes molt breus protagonitzats per 17 dones diferents que responen a clixés i estereotips portats a l'extrem. Patricia Highsmith es posa a la pell de l'home més misogin i masclista de la terra per retratar les dones més odioses que puguin existir. Hi trobem la sogra, la puritana, la paridora, la coqueta, la perfeccionista… però totalment caricaturitzades. 


Petits contes misògins és un llibre mordaç, carregat de crítica i ironia que busca denunciar el tracte que reben les dones. I per fer-ho, ens presenta unes dones que són l'origen de tots els mals, i uns homes i familiars que en són víctimes. De la mateixa manera que a les faules, els contes d'aquest recull també traspuen un aprenentatge, ja que totes les protagonistes acaben morint o portant la desgràcia a la gente del seu voltant. Conclusions: les dones són horribles i si ets així acabaràs malament. 


Les imatges i el llenguatge són tan bèsties, que gairebé és impossible llegir-los i que et deixin indiferent. És estrany perquè tot i ser tan macabres i políticament incorrectes, també tenen un punt de divertits. Potser hi fa que són d'allò més surrealistes 😅. 


"Els seus pares ja no es preocupaven al més mínim quan ella els deia que l'havien tornat a violar, car ja feia molts mesos que prenia la pastilla."


Els tres contes que més m'han agradat són “La mà”, “Un objecte de llit portàtil” i “La paridora”. 


No crec que recordi aquests contes d'aquí un temps, però estic bastant segura que em quedarà la sensació d'incomoditat. Així que això els converteix en una bona lectura, ja que alguna cosa m'han remogut.
Coneixem una mica més l'autora?
Foto extreta de wikipedia.cat
Patricia Highsmith (Texas, 1921 - Suïssa, 1995) és coneguda pels seus thrillers psicològics, que han estat adaptats al cinema en més d'una vintena d'ocasions. La seva primera novel·la, Estranys en un tren (1950) va ser duta al cinema per Alfred Hitchcock el 1951. La seva creació literària més popular la protagonitza Tom Ripley, que apareix a El talent de Ripley (1955) i a quatre novel·les més. La seva segona novel·la originalment es titulava The Price of Salt (1952) i la va publicar amb un pseudònim per la temàtica lesbiana, però l'any 1989 es va editar amb el seu nom i amb el títol de Carol.

Txell.Cat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!