dissabte, 24 de maig del 2014

Fora de mi - Sharon M. Draper

Títol: Fora de mi
Autor: Sharon M. Drape
Llengua original: anglès
Traductor: Josefina Caball
Editorial: Cruïlla, Camp a través
Any: 2010


Hi ha novel·les d’aventures, novel·les fantàstiques, novel·les amb un to d’humor, novel·les basades en fets reals i novel·les que et toquen la fibra. Et toquen la fibra perquè te les sents properes i et fan ser conscients de l’existència i la vivència, en primera persona, d’històries que, malauradament, podrien passar-te a la vida real.

Fora de mi parla de la Melody, una nena amb paràlisi cerebral que no pot ni parlar, ni escriure, ni caminar. Tot i això, té una memòria fotogràfica excepcional i el seu cervell és com una càmera que sempre està gravant. Malgrat les dures dificultats que se li van plantejant a la vida, gràcies al suport i la confiança que tenen la seva família, la senyora Violet (la seva veïna) i la Catherine (la seva vetlladora), afronta la vida amb optimisme i amb ganes de superar-se cada dia.


Centrant-me en l’àmbit escolar, sovint ens trobem amb alumnes que ens costen de comprendre, que no entenem què els passa pel cap, ni sabem què pensen o que els fa actuar de maneres concretes. Aquesta magnífica i commovedora història ens permet veure-ho tot des d’una altra perspectiva, que massa sovint ens passa desapercebuda i desconeixem. Ens intenta fer veure que cal donar oportunitats a les persones, confiar en les seves possibilitats encara que a primera vista creguis o pensis que no hi ha “solució”. Els mestres som un dels col·lectius que cal que ho tinguem més present. Hem de confiar en els nostres alumnes, creure en  ells i proporcionar-los les eines i la confiança per a què puguin créixer i superar les adversitats del dia a dia.
És difícil que un llibre m’emocioni fins al punt que alguna llàgrima llisqui per les meves galtes, però aquesta història m’ho ha provocat, i en més d’una ocasió. L’autora ha aconseguit que em posi a la pell de la Melody i pugui veure la impotència que poden sentir molts nens i nenes i joves o adults. Veuen que se’ls tracta diferent, i malgrat les diferències, sovint físiques, són persones, tenen sentiments i reben les reaccions i/o actituds dels altres cap a ells, i aquestes poden ferir-los. Encara cal treballar molt per a normalitzar aquestes situacions. No estem acostumats a veure-ho i ens sorprenem i, sovint, amb la millor de les intencions actuem diferent davant d’elles.


Una novel·la molt recomanable a tothom, petits i grans, i amb un gran poder d’empatització i sensibilitat. Com diu l’autora, per tots aquells que no saben què dir quan es troben algú que s’afronta a la vida amb dificultats; l’únic que ha de fer és somriure i dir hola!

Us deixo amb el booktrailer de la novel·la: https://www.youtube.com/watch?v=GLyChKGskF4


Marta Català

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!