dilluns, 16 de gener del 2017

Un dia - David Nicholls


Títol: Un dia
Autor: David Nicholls
Llengua original: anglès
Traductor: Esther Roig
Editorial: Columna
Any: 2010



Tinc molts llibres a la meva biblioteca, més dels que puc llegir, però no puc prescindir de cap d’ells. Si d’una cosa no em canso mai, és de llegir. Sempre sento un pessigolleig deliciós quan n’escullo un a l’atzar. Tenir el llibre entre les mans, contemplar el títol, la portada, tenir el dubte de si respondrà a les meves expectatives, em fan sentir que estic a punt d’endinsar-me en un món desconegut que em permetrà experimentar noves sensacions.
Aquesta vegada he escollit un llibre que es titula Un dia, una història d’amor sense data de caducitat. Un llibre meravellós que m’ha absorbit des del principi per la seva lectura fresca, juvenil, protestatària, amb uns diàlegs curts, directes. La relació d’uns personatges que se'ns presenten actuals, amb els seus moments de grandesa i també de misèria, però sempre propers al lector. Una gran història d’amor i d’amistat. L’autor descriu dos personatges totalment oposats. Mentre l‘Emma és una noia realista, treballadora, lluitadora, amb una baixa autoestima i molt insegura, en Dexter és un noi ric, vividor, arrogant, faldiller, superficial . Malgrat ser tan diferents, els personatges s’atrauen i es complementen. Crec que per sobre de l’amor existeix una gran amistat.
Crec que l’originalitat d’aquesta novel·la radica en què l’autor ha buscat un punt de referència que es transmet al llarg de l’obra; el dia que els protagonistes es coneixen, un 15 de juliol que al llarg de 20 anys es van trobant i com va canviant aquesta relació.

Anglaterra. 15 de juliol de 1988. L’Emma i en Dexter es coneixen durant el dia de la seva graduació i passen junts una nit que mai més no podran oblidar. L’endemà, però, cadascú haurà de seguir el seu camí. On seran aquell mateix dia, el 15 de juliol, de l’any següent? I l’altre 15 de juliol? I tots els que vindran? Se n’adonaran que estan fets l’un per l’altre?

Tan real com la vida. Un dia té moments tendres, divertits i tristos. Un llibre sobre com canviem i com seguim sent els mateixos.
"Amb poca cosa més que una arronsada d’espatlles havia dit adéu a algú que li agradava molt, el primer noi que li havia fet gràcia, i ara hauria d’acceptar que segurament no el tornaria a veure. No tenia ni número de telèfon, ni adreça, i encara que els tingués, a què treia cap? Ell tampoc li havia demanat el telèfon, i l’Emma era massa orgullosa per ser una més de les noies romàntiques que van deixant missatges no desitjats. «Que tinguis una bona vida» havien estat les seves últimes paraules. Era això realment el millor que podia dir? "


Coneixem una mica més l'autor? 
David Nicholls va néixer el 1966 a Hampshire. Va estudiar literatura anglesa i teatre a la Universitat de Bristol. Va ser actor abans de dedicar-se a escriure guions de sèries britàniques de gran èxit com Cold Feet, Saw You i Rescue. Me.
La seva primera novel·la, Starter for Ten, va ser un èxit aclaparador de vendes a Anglaterra i va estar durant setmanes a la llista de més venuts. Va ser adaptada al cinema per la productora de Tom Hanks, Playtone, que també ha adquirit els drets de la seva segona novel·la, The Understudy. David Nicholls viu a Anglaterra com a escriptor i guionista. Un dia és la seva tercera novel·la.

MAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!