dilluns, 5 d’abril del 2021

Con rumbo propio. Disfruta de la vida sin estrés - Andrés Martín Asuero

Títol
Con rumbo propio. Disfruta de la vida sin estrés
Autor: Andrés Martín Asuero
Llengua original: castellà
Editat per: Plataforma Actual
Any: 2010
"El presente es donde pasa la vida."
És probable que, en algun moment en alguna llibreria o biblioteca, aquest llibre hagués passat per les meves mans perquè tota la vida he dit "estic estressada" i ho he normalitzat (mal fet, per cert!), així que no hauria estat cap sorpresa que m'hagués cridat l'atenció. Probablement no me l'hauria acabat quedant perquè això del mindfulness i la consciència plena tenia un punt massa místic i espiritual per a la meva ment analítica.
El fet és que Con rumbo propio va arribar a les meves mans definitivament quan, després d'anys de viure en la planificació constant de cara al futur, en el rumiament permanent sobre el passat, a la recerca de la perfecció i en la nul·la flexibilitat, la meva psicòloga em va dir: "Txell, provarem de fer el camí cap al mindfulness perquè puguis gaudir del present". Una part de mi va pensar: "bé, si ja no ens queda res més, ho provarem". L'altra va dir-me: "i això per què servirà?".

Con rumbo propio és una introducció a la pràctica de la meditació i en la consciència plena des de la base i com a eina per a reduir l'estrès. Parlem d'un estrès que va més enllà del patiment per no poder complir un termini o per tenir massa feina. Es tracta d'un estrès que s'apodera de la teva vida i en domina totes les àrees, limitant la nostra capacitat per gaudir i ser feliços. 
Basat en l'experiència pròpia de l'autor i escrit de manera molt senzilla i didàctica, el llibre combina la iniciació a la pràctica de la meditació i el ioga amb l'aplicació de la consciència plena al dia a dia. L'objectiu és clar: reduir l'estrès i aprendre a gaudir del present.

L'autor parteix de la base (què és l'estrès, què és la consciència plena i com la podem aplicar a la reducció de l'estrès), per endinsar-se en les percepcions i les emocions, i acabar parlant de com ens afecta al dia a dia en la comunicació, l'alimentació i la gestió del temps. Tot plegat amb exemples, metàfores i petits exercicis que ajuden a reflexionar.

Con rumbo propio és un resum del contingut que s'imparteix al curs en vuit setmanes que ofereixen per a iniciar-se en el mindfulness. En el meu cas, he tingut la sort de fer aquest recorregut amb acompanyament i, en comptes de en vuit setmanes, ho hem fet en setze.

Entenc l'escepticisme de molts en relació al mindfulness i encara és d'hora per afirmar res, però a mi m'ha ajudat a centrar-me, a identificar que no era capaç de gaudir del present perquè no hi tenia el cap ni el cor, a reduir el ritme i a veure que hi ha alternatives. Òbviament, no és d'avui per demà.
La clau és confiar i llançar-se a la piscina. Provar-ho. Per què no? I cal fer-ho sense expectatives, sense pensar si m'agradarà o no estar estirada i meditant durant 45 minuts, sense jutjar-me si un dia no m'hi acabo de sentir a gust i se me'n va el cap a altres temes. Provar-ho i insistir-hi. 
Per petita que sigui, alguna cosa m'ha aportat. I ja ho deia algú, no? "Els petits canvis són poderosos!".
I N S P I R A by Txell Català Dordal

Con rumbo propio és una lectura que fa reflexionar sobre la vida i sobre què volem fer amb els anys que estem per aquí, que convida a agafar el timó per fer-nos amos de la nostra vida i ser nosaltres qui la dirigim. D'alguna manera, és un llibre que t'empodera i et fa sobirà de la teva pròpia vida. 
"Las metas en la vida tienen valor como referencia que orienta los esfuerzos en una dirección, no como algo valioso en sí mismo. Siempre podrás fijar un nuevo objetivo en la dirección correcta, que te permita seguir avanzando de acuerdo con las circunstancias del momento."

Coneixem una mica més l'autor?
Andrés Martín Asuero és llicenciat en Ciències, té el màster en Administració d'Empreses i doctor en Psicologia. Després d'ocupar diversos càrrecs directius en empreses internacionals, va decidir agafar-se un any sabàtic perquè se sentia estressat i no era feliç. A partir d'aquí es va endinsar en el món del mindfulness i va començar a dedicar-s'hi. Actualment és instructor de Reducció de l'Estrès certificat per la Universitat de Massachussetts en el programa MBSR (Mindfulness-based stress reduction).

Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!