divendres, 7 de juliol del 2023

El ratpenat - Jo Nesbo


Títol: 
El ratpenat
Autor: Jo Nesbo
Llengua original: noruec
Traductora: Meritxell Salvany
Any: 1997 original. 2015 traducció al català
Editorial: Proa


"... el que sí que et puc dir és que la intuïció, en certa manera, s'alimenta de la suma de les nostres experiències, de tot el que hem viscut i de tot el que sabem, i també del que creiem saber però en realitat no sabem, i del que sabem sense ser-ne conscients. Tot això és dins nostre però, normalment, ni tan sols ens n'adonem; la intuïció és com una bèstia que dorm al nostre interior; dorm i, mentrestant, va absorbint nous estímuls."


Vaig començar a llegir aquest llibre en el marc del #JunyNòrdic, però no l’he pogut acabar fins a principis de juliol. Per mi ha estat el primer contacte amb l’aclamat Jo Nesbo i el famós detectiu Harry Hole.

Malgrat que El ratpenat va ser guardonat amb el premi a la millor novel·la negra noruega el 1997 i millor novel·la negra dels països nòrdics el 1998, no va arribar als lectors catalans fins gairebé 20 anys després, i quan ja s’havien publicat altres títols amb aquest personatge en català. Pels comentaris que m’han fet, sembla que tot i tenir molta tirada, es nota que és el primer de la saga i que és una mica més fluix que els que el segueixen.

 

El cas que ocupa aquesta novel·la ens porta a Austràlia, on una jove noruega que hi vivia és violada, assassinada brutalment i llançada al mar. Aleshores, la policia noruega decideix enviar-hi en Harry Hole (que es fa dir Harry Holy durant tot el llibre), un dels detectius que tot i ser brillant en un principi, comença a anar a la deriva després d’una molt mala experiència. Un clàssic de la majoria de sagues policíaques: un home brillant que té algun desengany amorós, que passa per una experiència que el fa carregar amb la culpa, que té uns mètodes poc ortodoxos i que es deixa anar amb la beguda. Amb aquesta descripció podríem anomenar més d’un detectiu literari, oi?

Bé, tornant a El ratpenat, ens trobem a Austràlia i en Harry Hole comença a investigar l’assassinat acompanyat d’un membre de la policia australiana, l’Andrew, un aborigen que té moltes coses a dir. L’Andrew l’introdueix en les llegendes australianes, però també li parla dels conflictes i diferències entre la societat blanca i els aborígens, i li presenta els baixos fons de la ciutat. Drogues, alcohol, prostitució, baralles...

La investigació els durà a resseguir els últims casos de violació i assassinat de dones rosses i a buscar un possible assassí en sèrie.


Com passa en les novel·les negres, tots els detalls i matisos són importants, però no és fins que arribem al final i s’aclareix el cas, que lliguem caps. Per descomptat, tampoc hi falta la dosi de pseudoamor i sexe amb una sueca pel-roja resident a Austràlia, coneguda de la víctima.


Nesbo també aprofita aquesta primera entrega de la saga per parlar-nos del passat de Harry Hole i bastir un personatge carismàtic i un punt turmentat, una mica com Charlie Parker de John Connolly. Aquí no hi ha ningú lliure de pecat, però tots ens acaben caient simpàtics.

"Tots canviem, i de vegades pot passar que enyorem algú que, en realitat, ja no existeix tal com nosaltres la coneixíem. D'altra banda, un cop has viscut una determinada experiència per primer cop, ja no la pots tornar a reviure tal com va ser aleshores, el primer cop."


No m’ha semblat brillant, però ja el vaig agafar sabent que -pel que m’havia arribat- no era la millor novel·la de Nesbo. Tanmateix, és molt àgil de llegir, enganxa i els personatges són carismàtics, així que ha estat una bona lectura.


Coneixem una mica més l'autor? 
Jo Nesbo (Oslo, 1960) és un escriptor i músic noruec. La seva primera novel·la, El ratpenat (1997), va ser guardonada amb un parell de premis de millor novel·la negra. Els seus llibres s’han traduït a més de 40 idiomes i actualment la saga protagonitzada pel detectiu Harry Hole compta amb 12 títols. També té una saga de literatura infantil-juvenil protagonitzada pel Doctor Proktor, un inventor i científic boig.


Txell.Cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!