diumenge, 30 de juliol del 2023

L'home del focus - Mia Puig


Títol:
L’home del focus
Autor: Mia Puig
Llengua original: català
Editorial: Fem Maresme edicions
Any: 2017
"L’Anastasi era esclau del seu propi nom. Com si d’una premonició desafortunada es tractés, els seus pares li varen posar així, en record del tiet Anastasi, assassinat per les tropes anarquistes a la collada de Parpers. D’infància difícil, adolescència per oblidar, i físic atlètic amb cara de nen, va aconseguir entrar d’aprenent de lampista al taller del tiet Jaume on s’hi va passar uns llargs deu anys d’aprenentatge.
[...]
En Rafel era de casa bona. Vull dir, bona-bona, de les que tenen passat, amb un oncle general a la Guerra de Cuba, palmera centenària a la porta de casa i una masia reformada pel mateix Puig i Cadafalch. Bé, vaja, dels de la flor al cul."
 
L’home del focus de Mia Puig estava exposat a la biblioteca l’últim dia que hi vaig anar i me’l vaig endur per complir una premissa del repte de lectures de les Biblioteques de Mataró que em feia especialment mandra perquè no acabava de trobar res que m’encaixés: “Mataró com a teló de fons”, és a dir, una novel·la que passi aquí. Aquest el vaig veure breu i la sinopsi de la contracoberta em va semblar prou atractiva: dues històries de dos amics que s’entortolliguen.
 
Aquesta és una novel·la molt breu, de poc més de 60 pàgines, que explica la joventut de l’Anastasi i en Rafel, dos amics que creixen junts a Argentona a finals dels 70, però que tenen vides força diferents: un és de casa bona i l’altre no, un se’n va als Estats Units a forjar-se una carrera i l’altre es queda a la comarca i es dedica al manteniment d’ascensors, entre d’altres.
 
No és una meravella literàriament, però he de dir que és una lectura amena i divertida, amb algunes sortides que et fan riure. Els capítols son molt breus i conviden a anar passant pàgines per llegir-la d’una asseguda. El que m’ha agradat especialment és reconèixer alguns dels llocs que apareixen a la novel·la, com ara la botiga de fotografies Batlle, a Mataró.
 
Mia Puig va escriure aquesta història basant-se en els seus amics Joan Padrós i Enric Aromí. Un homenatge i un divertimento fresc i lleuger, ideal per una tarda d’estiu.


Amb aquesta lectura supero la premissa de llegir un llibre que tingui Mataró com a teló de fons del repte de lectura que organitzen les Biblioteques de Mataró: Una Mataró de Llibres.

 
Coneixem una mica més l’autor?
Mia Puig (Mataró 1960 - 2018) va ser un joier, gemmòleg i actor de professió, que també va cultivar l’escriptura. Natural de Mataró, va viure a Argentona gran part de la seva vida. Va escriure dues obres de teatre i diversos guions per a curtmetratges i monòlegs. Va publicar dues novel·les: Carrerons i L’home del focus. Va morir el 2018 a causa de l’ELA.

Txell.Cat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar!